top of page
Foto van schrijverINGRID DE VOS

Hoe leer je je uitvallende of puberende hond omgaan met prikkels en stress?

Puberende en uitvallende honden hebben vaak één ding gemeen: ze ontbreken bepaalde vaardigheden. Deze vaardigheden – optimisme, prikkels kunnen loslaten (“disengagement”) en kalmte – zijn essentieel voor een stabiele en gelukkige hond. In dit artikel licht ik toe wat deze concepten precies inhouden en waarom ze zo belangrijk zijn.

 

Be optimistic, there are solutions!

Optimisme: hoe ziet je hond de wereld?

Optimisme bij honden draait om hoe zij onbekende of onduidelijke situaties interpreteren: zien ze deze als een kans of als een mogelijke bedreiging?



Optimistisch=waar is de opportuniteit?


Een optimistische hond beschouwt nieuwe ervaringen over het algemeen als veilig, interessant en positief. Dit betekent dat hij nieuwsgierig en ontspannen reageert op dingen die hij niet direct herkent, zoals een onbekende hond, een vreemd object, of een onverwacht geluid. Hij kan omgaan met stressvolle situaties en blijft kalm, zelfs al hij geconfronteerd wordt met iets onverwachts.


Pessimistisch=waar is het gevaar?


Een pessimistische hond daarentegen heeft de neiging om het onbekende als gevaarlijk te beschouwen. Dit kan leiden tot stressvolle reacties zoals blaffen, grommen, vluchten of zelfs blokkeren omdat hij zich overweldigd voelt.


Optimisme zorgt er dus voor dat je hond de uitdagingen in zijn omgeving kan aangaan met vertrouwen en rust, terwijl pessimisme hem vaker in een staat van alertheid of angst houdt.

 

Laat het duidelijk zijn: Bij Dog@Play houden we ervan om optimisten te creëren!



Inderdaad, optimisme is een cruciale mentale vaardigheid die we je hond kunnen leren. Zie het als een spier die je kunt trainen: met spelletjes en positieve bekrachtiging leert je hond om nieuwe dingen als iets leuks en interessants te zien in plaats van als bedreigend. De wereld om hem heen zal hij als een vriendelijke en veilige plek leren ervaren.

 




Voor honden is de wereld dus niet vanzelfsprekend neutraal; het is een verzameling van dingen die ze als “goed” of “slecht” interpreteren, afhankelijk van hun mate van optimisme.


Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Andere honden: Een optimistische hond zal een nieuwe hond benaderen met nieuwsgierigheid, zelfs als die hond zich onbeleefd of onzeker gedraagt. Een pessimistische hond daarentegen ziet misschien direct een gevaar en kan reageren met angst, agressie of vermijden.


  • Nieuwe objecten: Een paraplu die openklapt, een hoed die op tafel ligt of een stoel die ineens op een andere plek staat, kan een optimistische hond intrigeren. Hij snuffelt eraan en accepteert het zonder veel drama. Een pessimist ziet hetzelfde object als iets dat bedreigend is of dat hem mogelijk kwaad kan doen.


  • Onbekende mensen: Groot, klein, met een baard, een jas of een paraplu – een optimistische hond zal voorzichtig maar nieuwsgierig zijn. Een pessimist kan zich daarentegen terugtrekken, blaffen of zelfs agressief reageren omdat hij het onbekende als gevaarlijk inschat.



Disengagement: hoe goed kan je hond prikkels loslaten?

Disengagement is de vaardigheid van je hond om een prikkel op te merken, maar deze los te laten en zich op jou te richten. Het helpt hem kalm te blijven en betere keuzes te maken.

Dit is essentieel voor honden die snel afgeleid of overprikkeld raken. Het helpt hen te denken: “Ik zie het, maar het is niet belangrijk voor mij.”

Onze hond zijn keuzes???

 

Hoe leer je dit aan? Spelenderwijs, natuurlijk! Bij Dog@Play gebruiken we speelse en beloningsgerichte games om honden te leren dat loslaten altijd voordeliger is. Hier zijn drie effectieve oefeningen:

 

prikkels leren als iets positiefs te zien!

1. Prikkel Markeer Beloon

Dit spel helpt je hond prikkels op te merken zonder erop te reageren. Wanneer je hond een prikkel ziet, maar nog niet overgaat tot actie, markeer je dat moment met een rustig woord, zoals “nice” (of een ander woord naar keuze). Zodra je hond je aankijkt, beloon je hem meteen.

Door regelmatig te oefenen, bouw je een positieve associatie op met het markeerwoord. Naarmate je hond dit spel beter beheerst, kun je het ook gebruiken bij prikkels waar hij normaal gesproken wél op zou reageren. Pas het niveau van de prikkels altijd aan op wat je hond aankan.

 



ontwikkel een negeer patroon

2 Disengagement patroon

Met dit spel leert je hond dat loslaten van een prikkel meer oplevert dan zich erop fixeren. Begin door een voertje in de richting van de prikkel te gooien, zodat je hond deze opmerkt en het lekkers opeet. Zodra hij klaar is, draait hij zich naar jou om – beloon hem onmiddellijk! Loop daarna samen weg van de prikkel en geef onderweg meerdere beloningen.

Dit patroon versterkt het idee dat er altijd meer te halen valt bij jou en weg van de prikkel.

 


Een effectieve manier van omgaan met uitdagingen is de basis van zelfvertrouwen!

3. Rewind

Deze techniek helpt je hond afstand te nemen van een prikkel terwijl hij zijn aandacht op jou richt. Zodra je hond een prikkel opmerkt, maak je een attentiegeluid en begin je achterwaarts te lopen. Als je hond je volgt, beloon je hem onderweg met meerdere voertjes.

Hiermee leert je hond dat het nemen van afstand van een prikkel niet alleen veilig is, maar ook waardevol.

 

Deze games zijn eenvoudig, effectief en aanpasbaar aan het niveau van je hond. Pas deze technieken toe en leer je hond niet alleen om prikkels los te laten, maar ook om zijn focus en vertrouwen bij jou te leggen.

 


Kalmte: De basis voor alles

Kalmte is wat mij betreft de belangrijkste vaardigheid. Een kalme hond schakelt niet meteen van 0 naar 100 bij elk geluid of elke beweging in de omgeving. Hij kan keuzes maken vanuit rust, niet vanuit opwinding.

 

Veel uitvallende en puberende honden hebben moeite om hun opwinding onder controle te houden. Hun reacties worden vaak gestuurd door een overactieve amygdala, het deel van de hersenen dat emoties en stress reguleert. Dit zorgt ervoor dat zij overdreven reageren op alles wat er om hen heen gebeurt

Het doel is hen leren denken: “Ik zie het, maar het is niet belangrijk voor mij.”

Dit betekent dat ze kunnen ontspannen en kalm blijven, zelfs in situaties die eerst spannend of uitdagend waren.


behaviour box

Honden die gedrag laten zien uit de “kalmte box” – zoals rustig op hun bed liggen, bezoekers beleefd begroeten, ontspannen aan de lijn lopen of afleidingen negeren – tonen dat ze zich veilig en op hun gemak voelen. Deze positieve gedragingen zijn een teken van een ontspannen hond en zijn belangrijk voor zowel hun welzijn als hun vermogen om goed met hun omgeving om te gaan.

 

 Socialisatie is niet alles

Een veelgehoord advies bij honden die onzeker zijn rondom andere honden is: “Ze hebben meer socialisatie nodig.” Hoewel socialisatie belangrijk is, kan overmatige blootstelling aan andere honden juist averechts werken. 

Socialiseren = spelen????

Veel mensen zien socialisatie enkel als honden onderling laten spelen, maar het is veel meer dan dat. Spelen kan een onderdeel zijn, maar uitsluitend met honden die zowel jij als je hond goed kennen. Je hond zomaar laten spelen met elke vreemde hond brengt risico’s met zich mee, zoals een slechte ervaring die je hond nog onzekerder kan maken.

Elke negatieve ervaring heeft namelijk meer impact dan een positieve. Eén slechte interactie kan ervoor zorgen dat je hond angstig of reactief wordt, zelfs als hij daarvoor tientallen goede ervaringen heeft gehad. Daarom is het belangrijk om je hond eerst de vaardigheden aan te leren om met prikkels om te gaan, voordat je hem in uitdagende situaties plaatst.

 

Socialiseren betekent dan ook vooral dat je hond leert in de buurt van andere honden te zijn, ook onbekende honden, zonder dat er interactie hoeft plaats te vinden. Dit gebeurt op een geschikte afstand, waar je hond zich veilig voelt en niet wordt overweldigd. Vooral bij puberende honden is dit een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen. Het helpt hen te begrijpen dat andere honden er mogen zijn zonder dat ze direct betrokken hoeven te zijn, wat bijdraagt aan rust en zelfvertrouwen.

 

Train dit tot slot buiten de situatie. In plaats van je hond direct bloot te stellen aan zijn triggers, werk je aan zijn vaardigheden in een veilige en gecontroleerde omgeving. Dit geeft je hond de tools om beter met stressvolle situaties om te gaan.

 

  

Benieuwd hoe je deze concepten kunt toepassen bij jouw hond? Neem contact op voor persoonlijk advies. Samen helpen we jouw hond de wereld als een positieve plek te zien!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page