top of page
Foto van schrijverINGRID DE VOS

Hoe vier je stressvrij kerst met JE hond(en)?

Bijgewerkt op: 13 dec 2024

Terwijl wij ons verheugen op de feestdagen, kan het voor onze beste maatje(s) een overweldigende periode zijn. Het is belangrijk om hen te ondersteunen; of je nu je eerste Kerstmis met een puppy viert, een oudere hond hebt die sinds kort jullie gezin vervolledigt, of een hond die moeite heeft met verandering.


 Hoe Maak Je Kerstmis met je hond Stressvrij?


Honden hebben een stress-emmer die zich vult met prikkels. Hoe voller de emmer, hoe meer stress je hond ervaart. Help je hond door zijn stress te verminderen, vooral tijdens drukke periodes zoals de feestdagen.
De Stress-Emmer van je Hond

De stress-emmer

Net als wijzelf, hebben onze honden ook een limiet voor hoeveel prikkels ze aankunnen, vaak omschreven als een “stress-emmer”. Deze emmer vult zich met verschillende soorten stress, zowel positieve (zoals opwinding) als negatieve (zoals angst). Hoe snel de emmer vol raakt, hangt af van de grootte van de emmer en het vermogen van je hond om deze stress

te verwerken. Wanneer de emmer overloopt, zal je gedrag opmerken zoals bijvoorbeeld blaffen, springen of rusteloosheid. Door kalmte te bevorderen en de stress-emmer van je hond gecontroleerd te legen, kun je hem helpen ontspannen, zelfs tijdens drukke feestdagen.


Het beste cadeau? Kalmte!

Kalmte is dus het mooiste cadeau dat je je hond(en) kunt geven! Help je hond om zijn stress te laten zakken en rust te vinden, zelfs in een huis vol kerstvreugde. Mijn aanpak is gebaseerd op drie pijlers:

 

De Calmness Triad bestaat uit drie belangrijke elementen om je hond te helpen ontspannen:  Passieve kalmerende activiteiten (zoals een gevulde Kong of snuffelmat) Rust en ontspanning (geef je hond een veilige plek om te rusten) Calmness Protocol (helpen je hond te ontspannen tijdens dagelijkse activiteiten) Deze drie pijlers werken samen om je hond een kalme en stressvrije omgeving te bieden, vooral tijdens drukke tijden zoals de feestdagen.
De Calmness Triad voor je Hond
  1. Rust en ontspanning: Geef je hond(en) een veilige plek om ongestoord te rusten. Denk aan een bench of een rustig hoekje in huis.

  2. Passieve verrijking: Verrijk je hond(en) mentaal met activiteiten zoals een gevulde Kong of een snuffelmat.

  3. Gecontroleerde downtime: Leer je hond te ontspannen terwijl jij bezig bent, bijvoorbeeld door je hond te vragen naar zijn plaats/bed te gaan tot hij een "vrij" cue krijgt. Opbouwen van boundary games is essentieel, de plaats/bed/mand moet een leuke plaats zijn om te verblijven, beloon dan ook af en toe je hond op zijn plaats. Je hoeft niet steeds met voer te belonen maar dit kan ook een verbale beloning zijn op een rustige toon, zoals "Heel goed, wat flink ben jij zo rustig op je plaats!"

 

Kalmte is echt het beste cadeau dat je je hond kunt geven, voor het leven, niet alleen voor Kerstmis." Help je hond het hele jaar door in balans te blijven, met rust en liefdevolle zorg.
Kalmte: Het mooiste cadeau voor je hond

Bied een veilige haven

Niet alle feestactiviteiten zijn geschikt voor onze honden. Heeft je hond sowieso al moeite met alleen blijven? Dan kan je bezoek of drukke agenda de stress nog meer opdrijven. Laat je hond(en) van te voren wennen aan een “gated community”, een veilige haven om zich terug te trekken. Het is belangrijk om je hond hier tijdig op voor te bereiden. Sluit je hond niet zomaar voor het eerst op tijdens een kerstfeest en verwacht niet dat hij dit vanzelf accepteert!

  


Een gated community biedt je hond een rustige, veilige plek om zich terug te trekken, vooral tijdens drukke of stressvolle momenten zoals de feestdagen. Dit helpt je hond ontspannen en kalm te blijven.
Een Veilige Haven voor je Hond
  1. Introduceer het concept van een “gated community”

    Creëer een veilige ruimte waar je hond alleen kan verblijven. Denk aan babyhekjes, een puppyrenn, achter een gesloten deur of in een bench. Deze zone biedt je hond(en) een rustige plek om zich terug te trekken en te ontspannen.

  2. Leer je hond dat alleen zijn chill is

    Begin met deze training in een rustige periode, niet vlak voor de feestdagen. Het doel is dat je hond leert dat het oké is om niet constant bij jou te zijn en dat deze tijd juist een kans biedt om te ontspannen.

  3. Maak het aantrekkelijk

    Gebruik veilige, langdurige kauwsnacks of een gevulde Kong om de tijd in zijn eigen ruimte aangenaam te maken. Zo associeert je hond de tijd die hij alleen doorbrengt met iets positiefs.

  4. Stap voor stap opbouwen

    Begin met korte periodes en verleng deze geleidelijk. Zorg ervoor dat je hond altijd kalm is wanneer je hem alleen laat en weer bij hem terugkomt.

 

Temidden van feestdrukte

Of je hond nu dol is op al die bezoekers thuis of ze juist spannend vindt, temidden van alle feestdrukte staan, is niet altijd het beste voor hem.

  • Puppy’s: Heb je een puppy? Dan willen veel mensen waarschijnlijk kennismaken met je nieuwste gezinslid. Vergeet niet dat je lieverd gemakkelijk overweldigd kan raken door al die aandacht. Help je pup om de juiste keuzes te maken en voorkom dat hij in situaties terechtkomt die hij niet aankan.

  • Advocaat van je hond: Jij kent je hond als geen ander. Het is helemaal oké om nee te zeggen als je denkt dat een bepaalde ervaring niet prettig voor hem zal zijn.

  • Forceer niets: Betrek een nerveuze hond niet tegen wil en dank in het feestgedruis.

  • Houd toezicht: Wees extra alert bij interacties tussen kinderen en je hond, vooral als je hond minder vertrouwd is met de kinds in kwestie.

  • Let op lichaamstaal: Honden kunnen niet zeggen wanneer ze zich ongemakkelijk of angstig beginnen te voelen. Kijk daarom goed naar zijn signalen: Likt hij zijn lippen vaak? Gaapt hij zonder moe te zijn? Trekt hij zich terug of dringt hij zich juist op? Begeleid je hond naar zijn rustige plek zodra je merkt dat hij zich niet op z’n gemak voelt.

 

Zorgeloze feestdagen

De feestdagen brengen gezelligheid en tradities, maar ook gevaren voor je hond(en). Waak bewust over de veiligheid van je viervoeter, zodat iedereen ontspannen van Kerstmis kan genieten. Hier nog enkele aandachtspunten om mee af te sluiten:


Wens je geliefde viervoeters een rustige en vreugdevolle Kerst. Mogen deze feestdagen gevuld zijn met kalmte, liefde en gezelligheid voor iedereen in je gezin.
Merry Christmas
  1. Kerstboom(versiering)

    Honden kunnen de kerstboom zien als een bron van vermaak of zelfs een “stokjeswinkel”. Kies voor een veilige plek voor de boom, bij voorkeur buiten bereik van nieuwsgierige viervoeters. Voorkom dat hij kan omvallen door een enthousiaste staart of een spelende pup. Versier de boom met niet-giftige en niet-breekbare decoraties. Vermijd dus glazen ballen, slingers en chocoladeversieringen, die verstikkings- en gezondheidsrisico’s kunnen vormen. Houd elektrische verlichting buiten bereik en zorg dat de kabels netjes weggewerkt zijn.

  2. Feestelijke traktaties

    Veel feestelijke ingrediënten zijn schadelijk of zelfs giftig: rozijnen, chocolade, druiven, gekookte botten, uien, knoflook, xylitol... Wees alert op wat binnen bereik van je hond staat en zorg ervoor dat hij geen toegang heeft tot tafels, aanrechten of cadeautjes met lekkernijen. Verwen je hond bijvoorbeeld met een gevulde Kong met hondvriendelijke ingrediënten.

  3. Cadeautjestijd

    Hoewel een berg cadeautjes prachtig staat onder de boom, kunnen strikken, glanzend papier en linten gevaarlijk zijn. Leg cadeaus pas op het laatste moment onder de boom en ruim verpakkingsmateriaal meteen weer op. Zo voorkom je dat je hond verstrikt raakt of iets inslikt dat schadelijk is.


Heb je ondersteuning nodig om je hond de juiste vaardigheden aan te leren voor een ontspannen en kalme thuisomgeving – niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door? Overweeg dan mijn Rust in Huis programma. Neem gerust contact met me op voor al je vragen. Meer info vind je op:





31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page